< ОбратноНовини

Почина пианистът, композитор и дългогодишен директор на Софийската филхармония Явор Димитров

На 59-годишна възраст внезапно издъхна композиторът, пианист, преподавател и директор на Софийската филхармония  в периода 2002-2014г. Явор Димитров.

 „С много болка съобщаваме, че днес внезапно ни напусна Явор Димитров - дългогодишен директор на Софийската филхармония. Музиката беше негова кауза и смисъл на живота му. А Софийската филхармония – голямата му любов. Поклон пред паметта му!”, поднесоха скръбната вест колегите му от националния институт.

Явор Димитров завършва НМА „Проф. П. Владигеров” с пиано при проф. Богомил Стършенов и проф. Антон Диков през 1987 г. Същевременно учи композиция при проф. Михаил Пеков. През 1993 г. получава диплом от Университета „Джон Хопкинс” (САЩ) за успешно участие и защитен проект за устройство и начин на създаване на организации, сдружения, фондации и др., свързани с гражданското общество.

В периода 1993-1997г. е директор на Националния център за музика и танц при Министерство на културата. По това време се занимава с провеждане на реформа в сферата на културата, създаване на нова политика и нормативи в областта на сценичните изкуства, въвеждане на статут на Национални, регионални и местни институти, нови форми на финансиране – смесено финансиране, „Открити сцени“, управление на цялата музикална и танцова дейност в България, включително и държавните институти, въвеждане на конкурсен принцип, подпомагане на проекти в сферата на музикалното изкуство, участие в създаването на закона за закрила и развитие на българската култура, закон за организациите с нестопанска цел, закон за меценатството и други.

В работата му като директор на Софийската филхармония се открояват дейности по изграждане, реализация и управление на иновативна концепция за развитието на Софийска филхармония (оркестър, хор, камерни състави) и Концертен комплекс „България“, създаване на галерия „България“ и осигуряване на 500 000 $ за закупуването на нови инструменти, изграждане на звукозаписно студио на Софийска филхармония, финансирани от Япония, и т.н. По време на неговото управление на Софийската филхармония, музикалната институция получава Почетен знак на Президента, Почетен знак на Столична община, Награда на организация „Шалом“, "Кристална лира" на СБМТД и др.

Явор Димитров е основател и президент на фондация „Млади музикални дарования“. От 1984-2009г. е преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София., преподавал е и в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, а от 2009г. е директор на програма „Арт мениджмънт“ (Управление в културата) в департамент „Публична администрация“ в Нов български университет (НБУ).

Бил е член на Съвета на директорите на МИК „Балкантон“ ЕАД, както и заместник-директор на Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София. От 01.09.2019г. до 30.11.2020г. е директор на дирекция „Музикална къща БНР“.

В творческите му изяви се отличават концерти с авторска музика в Канада, Италия, Германия, Австрия, Гърция, Южна Корея, Русия, Англия, Чехия и др. Има реализирани CD записи и музикални филми от ORF Австрия, Балкантон България, Chako Мusic, БНТ, БНР, GX Production и др, песни, изпълнени от Георги Христов, Петя Буюклиева, „Бон-Бон“, „Мелъди“ с Поли Генова, Етиен Леви, Васил Петров и др. Той е създател на клавирно дуо Теди и Явор – уникален състав съчетаващ класика, джаз импровизация и български фолклор; клавирно трио „Динамика“; Джаз-рок квартет „Такт“; създател и продуцент на Арт-рок група „Орион“, „Шака Зулу“ оркестра. Идеен вдъхновител на Младежка филхармония „София“.

През годините е удостоен с високи отличия, почетни грамоти и награди от Министерство на културата, Столична община, национални и международни конкурси и прояви. През 2005г. получава „Златно перо“- награда на Класик ФМ за принос към българската култура, през 2006г. –награда за укрепване на българо-руските културни връзки „Золотая муза“, през 2011г. - специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци “Златна лира“. През 2014г. е отличен като Знакова личност на район „Младост“ в столицата. Носител е на „Железен кръст“ – орден на Президента на Австрия за изключителни заслуги към Република Австрия /2015г./. 

Поклон пред паметта му!

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини