< ОбратноНовини

Националният балет на Канада покани балерина за диригент на своя оркестър

Известната естонска балерина Мария Селецкая зае диригентска длъжност в Торонто. На 7 януари 2020г. от Националния балет на Канада бе съобщено, че Селецкая става резидентен диригент към артистичната компания, за срок от две години. The National Ballet of Canada е не само една от най-добрите балетни трупи в света, сформирана през 1951г., но и разполага със свой собствен симфоничен оркестър –Националният балетен оркестър, който е единственият специализиран балетен оркестър в Канада. Възможността да свирят на живо дава на оркестрантите способност да бъдат гъвкави и да отговарят на нуждите на балетистите в момента, докато те танцуват. Освен това, оркестърът е високо ценен заради умението си да обхваща един доста широк и сложен репертоар, особено когато става дума за нови постановки.

„Музикалността е огромното ми преимущество като балерина. По принцип, ние предаваме музиката чрез телата си, а диригентите именно на това се учат“, казва родената през 1984г.в Естония Мария Селецкая. В интервю за балетното онлайн списание „La Personne“  тя споделя и още за безкрайния труд на балетиста: „Ние сме свикнали да работим на 250%, а може би и повече. И аз съм абсолютно убедена, че на света няма по-трудна професия от тази на артиста – балетист. Разбрах го едва тогава, когато излязох от тази професия и влязох в друга…“Напуснала родината си през 2005г. и изградила международна кариера през изминалите 15 години, тя е била солист на няколко европейски трупи: Кралския балет на Фландрия в белгийския град Антверпен, Държавната опера в Берлин и Операта в Цюрих, а в началото на пътя си и на Естонския национален балет. Учила е в балетното училище в Талин, а след това е продължила обучението си в престижната Академия „Ваганова“ в Санкт Петербург, Русия, която завършва с отличие през 2003г.

Една примабалерина, която винаги е искала да бъде и… диригент, заради което през последните няколко години изучава дирижиране в Berklee College of Music в Бостън, САЩ. Още докато танцува в Кралския балет на Фландрия, тя започва да се интересува задълбочено от оркестровото дирижиране, следвайки мечтата си да стане професионален „балетен“ диригент. Нейният именит сънародник – естонският диригент Пааво Ярви също е допринесъл за оформянето й като музикант – Мария Селецкая редовно посещава Академията Ярви, която се провежда в естонските градове Талин и Пярну. „Опитът на Мария като международен солист, съчетан с продължаващото й обучение като диригент, я подготвя добре за вълнуващата следваща стъпка в професионалното й развитие. И ние се радваме, че сме част от нейното пътешествие!“, заяви Дейвид Брискин, музикален директор и главен диригент на Оркестъра на Националния балет на Канада.

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини