< ОбратноНовини

Зубин Мета дари палката си на Театро Колон

Зубин Мета дари своята диригентска палка на Театро Колон, след като застана на пулта пред Израелския филхармоничен оркестър, за да изнесе концерт в аржентинската столица Буенос Айрес. Атрибутът трябваше да бъде предаден на израелския музикант Лахав Шани, който бе избран за наследника на поста на Мета, който се оттегля след над  50-годишно ръководство на състава без нито едно прекъсване.

За финалния концерт /на 31 юли/ от прощалното турне авторитетният индийски маестро бе избрал Симфония № 6 „Пасторална“ от Л.ван Бетовен и „Валсът“ от Морис Равел. Във втората част прозвуча Концерт за флейта и оркестър в ре мажор от Карл Райнеке със солист Гай Ешед. Това произведение от 1908г. е последното написано от немския композитор /две година преди кончината му/, който се превръща във водеща фигура в музикалния живот на Лайпциг.Музиката му съчетава лиризма на Менделсон с романтичните оркестрови характеристики на Шуман.  

Няколко дни по-рано именно Концертът за пиано в ла минор, оп.54 от Роберт Шуман бе интерпретиран от Марта Аргерич в съпровод на Израелския филхармоничен оркестър под диригентството на Зубин Мета. Програмата бе допълнена с Концертино за струнен оркестър от Партош, „Пасторална“- та симфония на Бетовен и увертюрата към операта „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт, а бисът на Аргерич бе първата пиеса от „Албум за младежта“, оп.68 от Роберт Шуман.

83-годишният Зубин Мета връчи палката на генералния директор на Театро Колон Мария Виктория Алкарас. От своя страна,по време на емоционалната вечер тя го удостои с медал под нестихващите овации на публиката в залата. „ За Театро Колон е огромна гордост и чест да ви посрещне по време на вашето прощално турне. Повече от 7 или 8 пъти сте гостували на тази сцена. Сигурно ще се върнете, но не начело на този оркестър“, заяви Алкарас. „Много благодаря, за мен е чест и невероятно удоволствие да идвам тук с моя голям оркестър, на когото посвещавам това отличие“, подчерта развълнуваният Мета. И завърши емоционалното си слово  с думите:  „Не знам кога ще бъде следващият път, но до тогава!“

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини