< ОбратноНовини

Заповядайте на Великденския концерт „Ангелски Гласове“ на Българската хорова капела „Георги Робев“

На 20 април 2019г., събота, от 19.00ч. в Концертната зала на Централния Военен Клуб (бул. Цар Освободител 7) предстои Великденският концерт „Ангелски Гласове“ . Тук ще си дадат среща източните мотиви с оперната класика в златните шедьоври на православната песен. В концерта ще вземе участие Българската хорова капела „Георги Робев“, а солисти ще бъдат Деница Серафим и Пламен Папазиков.

В програмата очаквайте образци на музикалната класика и ренесанс, църковно-славянски песнопения за соло и хор от репертоара на Никола Гюзелев и Борис Христов от български и руски автори, емблематични за Българската Хорова Капела „Светослав Обретенов“, под диригентството на Георги Робев, произведения в памет на 85-годишнината от рождението на Маестро Робев.

В допълнение, екзотичната етно-изпълнителка Деница Серафим ще представи визията си за женския глас и неговата автентичност в източните мотиви на старо-византийските песнопения.

Всяко произведение, което ще се изпълнява, ще бъде предварително представено на публиката с кратка история и любопитни факти около написването му.

"Искаме публиката да се докосне до божественото, да стане една идея по-спокойна, да има отношение към българския празник  Великден, да усети корените си , да се радва на традицията и да възприеме музиката по най-близкия до сърцето начин", заяви в ефира на Класик ФМ диригентката Нели Трошева. По думите й, по време на концерта ще има специален акцент -  „изпълнение, което ще направим с обичаната ни публика, на песента „Хубава си моя горо“.

Заповядайте на 20.04.2019 от 19.00ч. в Концертната зала на Централния Военен Клуб (бул. Цар Освободител 7). Билети потърсете ТУК

В предаването „Сутрешно кафе" Маестра Трошева разказа историята на създаване на Българската хорова капела „Георги Робев“, в която влизат два състава - камерен хор „Проф. Георги Робев“ и Хор „Спасение“ при катедралния храм „Св.Параскева“ в София, като и двата са с повече от 16-годишна история. „Имаме една много богата палитра от гласове, характери, възрасти /25-50 години/, но всички са обединени от това чувство на безкрайна любов към песента и музиката", подчерта Трошева. Възпитаничката на патрона на хоровата капела разкри в ефира и личния си спомен за него. „Маестро Робев беше харизма. Той излъчваше музика през цялото време – докато я дирижира, репетира, говори за нея, преподава.  Това е титан на българското хорово изкуство- личност, която трябва да продължи да живее и в 21 век!"

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с диригентката Нели Трошева, в което ще чуете и хорови изпълнения, ще откриете под снимките вляво.

Аудио

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини