< ОбратноНовини

Хосе Карерас получи немската награда „Научна фондация на годината“ за 2019г.

Великият испански тенор Хосе Карерас получи немската награда „Научна фондация на годината“ за 2019г. Тя се връчва в знак на признателност за работата, която осъществява фондацията за борба с левкемията, основана от оперния певец. Високо се оценява „решаващата роля, която осъществява фондацията за откриването на нови пътища за диагностика и терапия“ на коварното заболяване. 11-тата поред тържествена церемония се проведе в Берлинския Концертхаус. Една от най-престижните награди за наука в страната е в размер на 10 000 Евро, като сумата е предназначена за научни изследвания.

Карерас бе удостоен с отличието от Асоциацията на дарителите в науката, с която работи Университетската фондация на Германия – организатор на събитието. По думите на Шлютер, „борбата с левкемията се превърна в пожизнена задача на тенора и неговата фондация. Той не само предоставя името си за каузата, но е напълно ангажиран с процеса на подпомагане и участва лично в проектите, които се подкрепят“. Хосе Карерас благодари на гражданското общество в Германия, което помага за израстването на фондацията. "От първия ден разчитаме на щедростта на немските граждани, за да помогнем на пациентите и здравните специалисти. Не бих постигнал нищо без даренията на зрителите на нашите галавечери, нашите обичайни дарители и без средствата, които много хора отделиха за укрепване на научните изследвания и грижа за пациентите“, заяви 72-годишният оперен изпълнител.

Фондацията е създадена през 1988г. – една година, след като световноизвестният тенор се възстановява успешно от левкемията след трансплантация на костен мозък. Немското подразделение (Deutsche José Carreras Leukämie Stiftung e.V.) със седалище в Мюнхен участва в проекти за сътрудничество с университетски болници в цяла Германия и подпомага младите учени чрез стипендии. За 24-те благотворителни галавечери на организацията, излъчвани в ефира на немския телевизионен канал SAT.1 Gold са събрани повече от 220 млн.евро. Само през декември 2018г. е събрана сумата от 3 352 640 евро. Фондацията е финансирала 1193 проекта, от които 702 представляват стипендии за младите изследователи, 63 – за създаване и разширяване на медицински изследвания и оборудване и 428 социални проекти в помощ на пациентите и техните семейства.

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини