Лейф Ове Андснес основава фестивал

Лейф Ове Андснес основава фестивал

В Югозападна Норвегия

След като през май 2016г. година бе удостоен с титлата „Почетен доктор” на Джулиард Скуул, Лейф Ове Андснес се завръща отново в Ню Йорк. Той ще участва във фестивала „Mostly Mozart”, който се провежда в Линкълн център. Норвежкият музикант ще интерпретира 20-тия Клавирен концерт на Моцарт в края на юли, а съпроводът ще бъде осигурен от Фестивалния оркестър под диригентството на Луи Лангре. През 2003г. Лейф Ове Андснес отново бе солист на оркестъра, когато френският маестро дебютира на пулта му. Шест години по-късно, в рамките на фестивала, талантливият пианист свири творби на Бетовен за първи път с Норвежкия камерен оркестър.

Сега 46-годишният Андснес предприема ново начинание. Той ще открие първото издание на фестивала за камерна музика „Розендал” в качеството си на негов основател. Събитието ще се проведе от 11 до 14 август тази година и ще включва поредица лекции и концерти. За фестивала са поканени световноизвестни изпълнители, сред които испанската виолончелистка Сол Габета /която откри тазгодишното издание на Би Би Си Промс/. Почитателите на класическия звук ще се срещнат и с немския баритон Матиас Гьорне, който неотдвана гостува в България с пианстката Мария Принц. Предстои да се включат и много скандинавски музиканти.

Фестивалът „Розендал” е посветено на 1828-ма – годината, в която умира Франц Шуберт. Идеята на Лейф Ове Андснес е да отдаде почит на немския композитор, който си отива от този свят само на 31-годишна възраст, но оставя след себе си около 1500 произведения. Ето защо във фестивалната концертна програма преобладава музиката на Шуберт.

Първото издание на фестивала „Розендал” ще се състои в едноименното малко селище, основано през 1661г. от скандинавския благородник Лудвиг Розенкранц и неговата съпруга Карен, които са издигнали там разкошния си замък, заобиколен от прекрасно поддържани градини. През 1678г. имуществото им е единственото, което придобива статут на Баронство в Норвегия, благодарение на Краля на Дания и Норвегия Кристиан V. До мястото се стига за час и половина от летището на Берген, Югозападна Норвегия.

„Изключително вълнуващо е да стартирате фестивал. Имам дълга история с Розендал, където редовно имам участия. Най-емоционалният момент ще бъде откриването на камерна зала с 470 места, която е разположена в бившата стара плевня на фермата, свързана с имението. Участвах в изготвянето на плановете и на акустиката, така че нямам търпение да чуя какво се е получило. Горд съм, че мога да поканя такива авторитетни музиканти на толкова специално място, заобиколено от природни красоти”, споделя Лейф Ове Андснес.